מקדוניה ( Macedonia ) מוגדרת רשמית באו"ם בתור 'הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר של מקדוניה'. היא מדינה קטנה באזור הבלקן, ללא מוצא לים. היא גובלת במדינת סרביה ובקוסובו מצפון, אלבניה במערב, בולגריה במזרח, וגבול נוסף עם יוון מדרום.
מתכננים טיול למקדוניה ושוקלים לשכור רכב? מנוע השוואת המחירים למחירי השכרת רכב בחו"ל יחסוך לכם מאות שקלים! בנוסף ריכזנו עבורכם גם טיפים חשובים על נהיגה במקדוניה. פשוט הקליקו על הקישור וקבלו את המחירים הזולים ביותר עבור השכרת רכב במקדוניה
לפני הזמנת טיסה למקדוניה כדאי לקרוא גם את הכתבה על טיסות למקדוניה – השוואת מחירים וטיפים למטייל
השם הרשמי של המדינה הוא 'הרפובליקה של מקדוניה' ובדרך כלל היא נקראת בפשטות 'מקדוניה', למרות שבמקרה של מקדוניה השם הוא עניין לא פשוט בכלל – מדובר בשם ההיסטורי של מחוז יווני סמוך ונושא זה גרם למתיחות אמיתית כאשר השכנים במחוז היווני טענו שמקדוניה "גונבת" את השם – ואיתו גם את התהילה ההיסטורית הקשורה באלכסנדר מוקדון. אך למרות זאת, שמה של המדינה, מקדוניה, ניתן לה באופן רשמי מהאו"ם.
רוב האוכלוסיה היא מקדונית אתנית ונוצרית אורתודוקסית, ישנו גם מיעוט קטן אך משמעותי של אלבנים מוסלמים. לכן, צפוי להיתקל בשילוב יוצא דופן של מורשת אתנית עם מורשת ארכיטקטונית שתיירים ישראלים בד"כ פחות מכירים. מקדוניה מייצגת את הבלקן האמיתי, המורכב מתערובת מרתקת של השפעות מקדוניות, אלבניות, תורכיות, וים תיכוניות.
מקדוניה היא מדינה עם מיעוטים אתניים רבים. עדיין קיים מתח אתני בין האלבנים, אשר מהווים את הרוב בצפון מערב, ומקדונים, אז זה נושא שמוטב להימנע ממנו. זה כמעט הגיע למצב של מלחמת אזרחים, רק לפני מספר שנים.
מזג אוויר במקדוניה
במקדוניה הקיץ והסתיו חמים ויבשים, והחורף יציב יחסית עם טמפרטורות חמות.
נוף
מקדוניה מכוסה ברכסי הרים שמסביבם בקעות ועמקים עמוקים, עם יערות מלאים כל טוב הארץ. במקדוניה יש שלושה אגמים גדולים, אגם אוכריד, אגם פרספה ואגם דוג'ראן, והמדינה נחצית על ידי נהר וארדר. מקדוניה התברכה ביופי טבעי יוצא דופן. אל תוותרו על טיול לאחד האגמים הגדולים, אל הרי פליסטר, שר פלנינה במערב, ולגבעות וההרים המרתקים שבמזרח ושדות האורז שבהם.
ערים
סקופיה – בירת האומה. זהו ביתם של אתרים היסטוריים רבים, מונומנטים ארכיטקטוניים, וכמות נכבדה של מקומות תרבות מלאי עניין.
אוכריד – אתר נופש על שפת האגם, המוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו . נחשב ליהלום שבכתר של מקדוניה.
ביטולה – העיר השנייה בגודלה. זוהי העיר "האירופית" ביותר של מקדוניה. יש בה הכל: עיר עתיקה, אנדרטאות עותמאנית, טיילת קניות יפה, חיי לילה מעולים, ועוד.
קרושבו – עיר-מוזיאון השוכנת גבוה בהרים של דרום-מערב מקדוניה. זהו אחד היעדים החשובים ביותר מבחינה היסטורית בארץ מאחר שהיה אתר המרד נגד שלטון טורקיה בתקופה העותומנית. העיר היא גם מרכז מצויין לסקי.
פרילפ – שדות טבק, מנזרים מימי ביניים, וסלעים מיוחדים.
סטרוגה – עיירה קטנה על שפת אגם אוכריד. מקבלת חלק קטן מכמות התיירים שמגיעים לאוכריד הסמוכה, מה שהופך את סטרוגה לאתר הרבה יותר רגוע ושליו.
Stip – עיר שלווה במזרח מקדוניה. העיירה קיימת כבר אלפי שנים, שבאות לידי ביטוי באתרים הארכיאולוגים המרתקים שבה.
קומנובו – העיר השלישית בגודלה. האזור בכנסיות רבות, התנחלויות קדם-מודרניות, ועוד.
טטובו – רובה של האוכלוסיה אתנים אלבנים. ביתם של המסגד הצבוע והמנזר של ליסוק.
ראדוביס – עיר קטנה בדרום מזרח מקדוניה, מפורסמת בשל הכנסייה האורתודוקסית החדשה טריניטי-הקדושה.
סטרומיקה – עיר תוססת בדרום-מזרח שטוף השמש והחמים. סטרומיקה התזזיתית היא מקום מעולה לקניות גדולות, טיולים סמוכים, מפלים ומעיינות חמים, והחוויה המיוחדת של קרנבל סטרומיקה האגדי.
יעדים נוספים
הפארק הלאומי גליציציה, הפארק הלאומי מברובו, הפארק הלאומי פליסטר
קרא עוד: אטרקציות מומלצות עם ילדים בסקופיה
מה לעשות במקדוניה
פסטיבלים
פסטיבל טקסירת הוא אחד מפסטיבלי החורף הגדולים ביותר במזרח אירופה, ומתרחש בסוף נובמבר ותחילת דצמבר.
שופינג במקדוניה
הרפובליקה של מקדוניה מלאה בשווקים ובבזארים שבהחלט שווים ביקור. הבזארים של סקופיה, טטובו, אוכריד וביטולה הם הגדולים ביותר, ומוכרים כל דבר העולה על דעתך, מפלפלים יבשים ועד משקפי מעצבים מזויפים. בעוד שרוב הסחורה לא ממש שווה השקעה, יש בדרך כלל מבחר מכובד של נעליים, ופירות וירקות באיכות טובה, תלוי בעונה. הסוחרים הם בדרך כלל נעימים ומסבירי פנים, במיוחד למערביים, שנשארו דבר שנתקלים בו באופן נדיר, מחוץ לסקופיה ולאוכריד.
אוכריד מפורסמת בשל הפנינים שלה ובעיר העתיקה יש עשרות תכשיטנים אשר מציעים מוצרים טובים במחירים הגונים. הציורים האורתודוכסיים המקדוניים באוכריד העתיקה גם הם שווים צפייה.
טיפ אינו נחשב חיוני, אבל כמובן תמיד יתקבל בברכה…
מטבע
המטבע הרשמי של מקדוניה הוא דינר, אך עם זאת, מקדוניים רבים נוהגים לנקוב מחירים ב- €. זה מסומל על ידי "'MKD ", שמוצב לפני הסכום בצמוד לו. ברוב הערים יש כספומטים שבהם אפשר למשוך כספים עם שיעורי עמלות נמוכים, אם כי יש גם שפע של בנקים ודוכני חליפין בהם אתה יכול להחליף את כספך בקלות. אל תחליף כסף ברחוב. חנויות בד"כ יקבלו תשלום ביורו, למרות שטכנית היא לא מורשית לעשות זאת.
היסטוריה
במקדוניה פזורות כנסיות אורתודוכסיות יפיפיות, מנזרים ומסגדים עותומנים.
לשטחה של הרפובליקה של מקדוניה יש היסטוריה מלאת גאווה: 500 שנים תחת שלטון הכיבוש העות'מאני הוליד מהפכנים מקדוניים אגדיים כגון גוסה דלצב, ניקולה קרב, ופיטו גולי אשר הובילו התקוממויות לשחרר מקדוניה.
מקדוניה היתה משויכת למדינות רבות, אך עד שסופחה לתוך יוגוסלביה ע"י טיטו בשנת 1945, היא לא הוכרה מנהלתית כ"מדינה". מקדוניה שגשגה תחת שלטונו של טיטו, במיוחד כאשר העיר הבירה סקופיה נבנתה מחדש אחרי רעידת אדמה קשה שהחריבה אותה בשנת 1963 וממשלת יוגוסלביה השקיעה הון עצום בשיקום התשתיות שבה. מאורע זה יכול להסביר מדוע מקדונים רבים מתרפקים במקצת על יוגוסלביה "של טיטו”.
הכרה בינלאומית בעצמאות של מקדוניה מיוגוסלביה, בשנת 1991, עוכבה על ידי התנגדותה של יוון לשימוש החדש של המדינה במה שיוון החשיבה כ"סמלים הלניים" (כמו למשל השם מקדוניה ועוד). יוון לבסוף הסירה את מצור הסחר שלה בשנת 1995, ושתי המדינות הסכימו לנרמל את היחסים, למרות המחלוקת המתמשכת על השימוש ב"מקדוניה" בשם המדינה. יוון היא כעת המשקיע הגדול ברפובליקת מקדוניה.
המיעוט האלבני הגדול של מקדוניה (כ -25%) יצא למרד מזוין ברפובליקה של מקדוניה בשנת 2001. מעמדה של השכנה קוסובו ממשיך לגרום של מתיחות אתנית. מתחים היו גם במהלך הבחירות האחרונות לפרלמנט ב -2008, למרות שהם התעוררו בין התומכים של שתי המפלגות האלבניות הגדולות ביותר, המתחרות ביניהן.
אטרקציות בסקופיה
מקדוניה היא מדינה קטנה אבל יש בה הרבה מה לראות. בירתה סקופיה היא העיר הגדולה ביותר, עם נהר וארדאר החוצה אותה. יש בה שפע של אתרים שווים צפייה: "מבצר קאלה" הוא סוג של סמל העיר. ממש מתחתיו נמצא "הבזאר הישן" המקסים עם המוני בתי הקפה והמסעדות שבו. האתרים המרכזיים שלו הם "כנסיית סיינט ספא", "אן קורושומלי" ועוד רבים.
בחציית ה"סטון ברידג'", גשר האבן המפורסם, אפשר להגיע לכיכר המרכזית "מקדוניה" שבה ניתן לראות את הפסל של המנהיג המקדוני העתיק אלכסנדר הגדול, בגובה 22 מטר, כמו גם את מרכז הקניות הגדול ביותר בעיר. אתרים מעניינים אחרים הם "בית הזיכרון של אמא תרזה" ו"צלב המילניום" בפיסגת הר וונדו, שהוא פסל צלב בגודל 66 מטר – הצלב הגדול ביותר שנבנה אי פעם. ניתן להגיע אליו ברכבל או ברגל. אפשר למשל לעלות לשם ברגל, ובדרך חזרה לקחת את הרכבל. תשלום דמי הנסיעה מתבצע עם ההגעה.
תחבורה במקדוניה
ברכב
נסו להשיג מפה טובה של הרפובליקה של מקדוניה ו…נסו להתאמן על קריאת אותיות קיריליות. למרות שרוב שלטי רחוב מודפסים באותיות קיריליות וגם באותיות לטיניות, קצת ידע של האלפבית הקירילי יכול מאוד לעזור, במיוחד להתמצאות בעיירות קטנות.
השומרים בגבול לעתים קרובות עושים עניין גדול מהצגת המסמכים המקוריים של המכונית (ולא העתקים). שיעור האכיפה של הנושא הזה הוא בערך 50-50 ואם יש לך מכונית שכורה זה עשוי להוות בעיה, מאחר שבד"כ הניירת שאתה מקבל היא העתקים. לא מעט תיירים בעבר התבקשו לנסוע חזרה, גם מרחק של כמה מאות קילומטרים, בגלל העניין הזה, על ידי שומרים תאבי כוח.
אם נוסעים ברכב, וודאו היטב שהצמיגים שלכם טובים מספיק. בייחוד באביב ובסתיו, מזג אוויר בהרים, באזור אוכריד, ובביטולה יכול להיות שונה משמעותית מהסטנדרט הישראלי. חשוב שתדעו שגם אם הדרכים משובשות, עדיין תצטרכו לשלם אגרה שיכולה להגיע לסכום של 1.50 יורו עבור 20 ק"מ כביש (רע), לדוגמה הכביש המשובש מקומנובו לסקופיה.
עוד באותו הנושא: השכרת רכב במקדוניה – השוואת מחירים והמלצות
ברכבת
הרכבות הלאומיות במקדוניה איטיות למדיי, אבל הן בכל זאת מהוות אלטרנטיבה חביבה לאוטובוסים החמים והצפופים בקיץ. קו הרכבת הראשי יוצא מסקופיה לביטולה ומסקופיה לגבגליה. אין רכבות לאוכריד.
במונית
מוניות הן, קרוב לודאי, צורת התחבורה הנפוצה ביותר במקדוניה בקרב תיירים. רוב נהגי המוניות בדרך כלל גובים מחיר בסיס של 30 דינר (בסקופיה 50 דינר), ולמחיר הבסיס הזה יתווספו הקילומטרים הנוספים של הנסיעה. היזהרו בעת המשא ומתן על המחיר של הנסיעה מראש – בתוך גבולות העיר, מחירים מעל 100 דינרים נחשבים יקרים – למרות שהסכום מתורגם רק לכמה דולרים אמריקאים בלבד. ערים מקדוניות הן הרבה יותר קטנות בהשוואה למרבית המדינות המפותחות המערביות וייקח רק כ 10-15 דקות לנסוע מצד אחד של העיר לקצה השני ברכב. בסקופיה, בירת מקדוניה והעיר הגדולה ביותר, זה צריך להגיע עד לסכום של 100-150 דינרים לכל היותר.
חריג לכלל זה הוא בשיא עונות התיירות, במיוחד בעיירה אוחריד. חודשי הקיץ הם הרווחיים ביותר בשנה עבור עסקים קטנים רבים באוכריד,ועבור עסקים מסוימים, החודשים היחידים הרווחיים, כולל נהגי מוניות. מסיבה זו נהגים רבים יגבו עד פי שלושה מהתעריף עבור אותו המרחק. רוב המוניות תתעקשנה על נהיגה בסכום של לא פחות מ -100 דינרים, (שיכול להישמע כמו "סטו דינר" או “סטוטקה”, סלנג לשטר של 100 דינר).
באופן כללי זה מחיר מופרז למדי, אפשר גם לנהל משא ומתן על המחיר ולהגיע למחיר של 80 או אפילו 70 דינרים כך שיהיה סביר, והאופציה השנייה היא פשוט לחפש מונית עם מחיר טוב יותר. בעונות השיא ניתן למצוא נהגים שמוכנים להנמיך עד למחיר של 40 דינר, לכן לעולם אל תילחץ לקחת מונית שגובה מחיר מופקע.
בסירה
יש המון סירות צ'רטר סביב אגם אוכריד שיראו לכם את האגם כולו תמורת מחיר זול.
ילדים
המקומיים במקדוניה אוהבים לכרכר אחרי ילדים ונוכחותם מקובלת בברים ומסעדות ברחבי הארץ; מקדונים רבים נוהגים לקחת את התינוקות והילדים לארוחת ערב אתם, לכן לעתים קרובות תראו ילדים מקדונים קטנים מתרוצצים מאוחר בלילה בקיץ.
טיטולים ומוצרים אחרים לתינוק הם בדרך כלל קלים להשגה בסופרמרקטים, ומושבים לרכב קל מאוד לשכור מסוכנויות השכרת רכב (באיכות טובה הרבה יותר ממה שמוצאים בד"כ במקומות אחרים באירופה).מלונות רבים, ואפילו אכסניות מסוימות,יכולים לספק מיטת תינוק עבור משפחות מטיילות, אבל את זה תצטרכו להזמין מראש. כיסאות גבוהים ומתקנים להחלפות חיתול לרוב ניתן למצוא במסעדות ובבתי הקפה.
שפה
הרוב מדברים מקדונית – 66%, אלבנית – 25%, טורקית – 3%, סרבית – קרואטית – 2%, ושפות אחרות – 4%. מקדונית היא השפה הרשמית והיא מדוברת ע"י רוב האנשים.
בעוד צעירים רבים מדברים אנגלית, ישנם גם רבים שלא יודעים, אז שיחון יהיה דבר מאוד שימושי. שיחונים דוברי בולגרית, סרבית-קרואטית וסלובנית יעזרו לכם מאוד לתקשר בלי שום בעיה. שיחון רוסי ושיחון גרמני גם הם מאוד שימושיים, במיוחד בקרב אלבנים מבוגרים, ושיחון הולנדי יכול להיות שימושי באוחריד.
העיירה סוטו אוריזארי (הידועה יותר בשם שוטקה), המהווה פרבר של העיר סקופיה, הוא המקום היחיד בעולם בו רומי, שפת הצוענים, היא שפה רשמית שנייה.
אוכל
אם אתה מטיילים על תקציב "הדוק”, נסו את אחד המקומות שמציע "סקארה" (גריל) במחירים עממיים מאוד.
ישנן לא מעט מסעדות איכותיות יותר, המגישות אוכל ברמה גבוהה יותר, על קו המים, אך אלה נועדו לספק תיירים, אז אל תתפלאו עם קבלת החשבון המנופח למדי (במונחים מקדונים) בסוף הארוחה.
כללי
מזון מקדוני טיפוסי דומה למזון של הבלקן הדרומי, כלומר המון בשר בגריל (המכונה "סקארה"). תוספות בדרך כלל יש להזמין בנפרד. הרפובליקה של מקדוניה גם מפורסמת ב'סלאטה shopska' שלה – סלט מעורב של מלפפונים, עגבניות, ו"סירנייה" מגוררת. "סירנייה" היא גבינה לבנה דומה לגבינת פטה. בדרך כלל מקדונים יתרגמו את הגבינה באנגלית ל-"סירנייה". עוד מומחיות מקומית היא "אייבר", מחית אדומה עשויה פלפלים ועגבניים קלויים, שיכולה לשמש כמנה ראשונה או תוספת בצד. עוד מנה מקומית טיפוסית היא "טרטור" שמזכירה מאוד את הצזיקי היווני. עשויה יוגורט, מלפפון, ושום ומוגשת כמרק קר.
אוכל מסורתי
"תבצ'יי-גרבצ'יי" המקדוני הוא המאכל הלאומי והוא ייחודי למקדוניה. הוא בעצם מורכב משעועית, פלפל אדום ושאר ירקות ויכול להתאים גם לצמחונים (בדקו ספציפית במקום). באופן מסורתי אך לא מתחייב, הוא מוגש עם נקניק חתוך שמעורבב בתבשיל ונאכל עם לחם. זוהי ארוחה טעימה שבהחלט תשאיר אתכם מלאים להרבה זמן!
דגים
הרפובליקה של מקדוניה, בהיותה מדינה ללא חוף, אינה מציעה מגוון גדול של דגים טריים. חריג בולט היא אוחריד, שבה ניתן להנות מדגים טריים מהאגם המקומי. דג הפורל הוא מעדן מקומי.
אלכוהול
"ראקייה" הוא ברנדי ענבים חזק והוא קרוב לודאי הדבר הכי קרוב להיות המשקה הלאומי של מקדוניה. ישנן גם מבשלות רבות אשר מבשלות בירה מאוד טעימה באופן מפתיע. המקדונים מתגאים ביקב הגדול ביותר באזור הבלקן; היקב "תיקבש" בקאוואדרסי, בו היינות האדומים הם בדרך כלל טובים יותר מאשר הלבנים. נסו את "T'ga za Jug" יין מקדוני אהוב, זהו יין אדום שמחירו הגון בהחלט ועשוי ממגוון ענבים מקומי מסוג וראנק. היינות הלבנים המקומיים כוללים את "טראמינק" ו"טמג'ניקה”.
שוק הבירה המקומי נשלט, בסקופיה לפחות, ע"י המותג "סקופסקו", לאגר לא ייחודי לחלוטין, אבל סביר.
חשוב לציין: חוקית, חנויות לא יכולות למכור אלכוהול לאחר השעה 19:00 (מחוץ לעונת התיירות ו-21:00 בשיא עונת התיירות). איסור זה כולל יין ובירה, ומופעלת עליו אכיפה בסופרמרקטים. אפשר לקנות כמה פחיות בירה )ארוזות בשקית נייר חומה( מחנויות קטנות לאחר ה"עוצר" במקרים רבים, אבל בגדול אם אתם רוצים לקנות משקאות אלכוהוליים עדיף לרכוש אותם לפני 7 בערב.
לינה
בהיותה האטרקציה התיירותית הלאומית, אוכריד ללא ספק יקרה יותר מכל יעד אחר ברפובליקה של מקדוניה. שימו לב שמחירי המלונות יקרים מאוד ברחבי הארץ וחלקם אף דורשים מחירים כפולים לזרים הבאים מבחוץ. לכן מומלץ להישאר בלינה פרטית. אם לא הציעו לכם משהו סביר בתחנת האוטובוס המרכזית, אתם תמיד יכול להתייעץ עם אחת מסוכנויות הנסיעות הרבות שמפוזרות בתוך ומסביב למרכז. אם תחליט לבחור באירוח פרטי – כדאי קודם לוודא שראיתם את החדר לפני שאתם משלמים. התשלום מתבצע בדרך כלל מראש וצריך להיות לא יותר מ 10-15 € לאדם ללילה בעונת השיא, וחצי מזה בשאר ימות השנה.
הערה: מציאת מקום מגורים בחודשי יולי ואוגוסט היא משימה לא קלה, כדאי לנסות לחפש מראש באמצעות סוכן נסיעות.
בעת ביקור באגם אוכריד, מומלץ לבחור בלינה בסטרוגה הסמוכה, במקום באוכריד הפופולרית יותר. זוהי אלטרנטיבה מאוד חכמה מבחינת מחיר, ובריחה מצוינת ממלכודת תיירים ידועה מראש.
לפעמים אפשר למצוא לינה זולה באוכריד אם תעמדו ליד הכיכר המרכזית, שם אנשים פשוטים יציעו לך את דירותיהם סביב 4 EUR לאדם ללילה. בד"כ אותו האדם נשאר בחדר אחר בדירה.
קרא עוד על מלונות מומלצים בסקופיה , מלונות מומלצים באוכריד
ביטחון
מבחינת ישראלים הרפובליקה של מקדוניה נחשבת מדינה בטוחה. נהיגה לא כל כך מומלצת, לזרים מומלץ לנסות להשתמש במוניות ותחבורה ציבורית בכל פעם שמתאפשר. פיקחו עין מפני כייסים ושימרו את כל חפצי הערך שלכם במקום בטוח. מלונות ורוב מקומות הלינה הפרטית יציעו כספת לאחסון חפצי הערך והכסף המזומן.
רוב האנשים במקדוניה מאוד מסבירי פנים ויקדמו את פניכם בשמחה.
בריאות
המים בטוחים לשתייה במקדוניה וישנן מזרקות מים ציבוריות לשתייה ברוב המקומות הציבוריים. את הפירות והירקות מומלץ לשטוף.
כמו בכל מדינה אחרת, כדאי גם פה לנקוט באמצעי זהירות כאשר אוכלים בשר אדום במסעדות. למרות שהמטבח המקדוני בדרך כלל סובב סביב גריל "סקארה", עדיין יש כמה מסעדות שאינן משתמשות בשיטות נכונות או נקיות של בישול, דבר שעשוי להיראות במדינות מערביות רבות כהפרה של תקנות בריאות מסוימות. ניתן להבחין בקלות במסעדות רעות; הן כנראה לא ייראו מאוד מושכות עבור אנשים ולכן לא יהיו לקוחות רבים. עם זאת, הרוב המכריע של המסעדות במקדוניה מגיש אוכל באיכות טובה ומחירים סבירים.
פוליטיקה
נושאים רגישים הם מקדוניים-בולגריים, מקדוניים-אלבניים, ויחסים מקדוניים-יווניים. רוב המקדונים מחזיקים בדעות פוליטיות מוצקות לגבי שכניהם ולא ירתעו להביע אותן ברוב המקרים. פוליטיקה לעתים קרובות מוצאת את דרכה לתוך השיחה על כוס קפה. אם אתה רוצה להימנע מהכעסת המארחים שלכם או חבריכם החדשים, להימנע נושאים כגון מלחמת2001 נגד NLA, החלוקה של מקדוניה במהלך מלחמות הבלקן, וההמתנה של מקדוניה לקבלתה לתוך האיחוד האירופי או נאט"ו. אל תחששו מלדבר על התקופה הקומוניסטית או על יוסיפ טיטו.
עם המצב הנוכחי בקוסובו, כדאי להיות מאוד זהיר כאשר מדברים על פוליטיקה, וחשוב לזכור כי יש מיעוט אלבני – מוסלמי משמעותי כאן. לא כדאי לצאת בהצהרות. חשוב לזכור כי בערך אחד מכל ארבעה אנשים שאתה רואה ברחוב צפוי להיות אלבני, עם אחוזים גבוהים בהרבה במערב, והמתח לעתים גבוה בין הקהילות המקדוניות והאלבניות. בקיצור, שמור על הדעות הפוליטיות שלך לעצמך.
תקשורת
טלפונים מקומיים
שירות טלפוני מקומי זמין בכל הערים המיושבות, דרך PSTN או VoIP. יש שירות טלפון קבוע סביר )אלחוטי וקל להתקנה( ממפעיל הסלולרי: ללא תשלום חודשי, 12 חודשים ללא הטענה, טעינה רק ב-500 דינרים )18 יורו( ותשלום-לאחר שימוש.
טלפונים ניידים
טלפונים ניידים מאוד שכיחים והכיסוי מעולה. ישנן 3 רשתות סלולריות )T-Mobile, אחד – one, ו-VIP.( כולן משתמשות באמצעות תקן GSM / 3G. אפשר לקנות כרטיס SIM משולם מראש מ- T-Mobile עבור 295 דינרים, עם זמן דיבור 250 דינר חינם, מ-One עבור 190 דינר עם זמן דיבור 250 חינם, ומ VIP עבור 300 דינר זמן דיבור חינם 300 דינר. ייתכן שתהיה עליך להראות תעודת זהות או את הדרכון שלך בעת הרכישה.
גישה לאינטרנט
ישנה גישה רחבה לאינטרנט, פס לאינטרנט זמין דרך כבל, ADSL, חיבורי WiMax ו- LAN. אין בעיה גם להתחבר לאינטרנט באמצעות הטלפון הנייד, באמצעות GPRS או 3G.
בתי קפה עם אינטרנט זמינים ברוב הערים ובכפרים מסוימים.
תעופה
ברפובליקה של מקדוניה שני שדות תעופה בינלאומיים, נמל התעופה הראשי בעיר הבירה סקופיה – "שדה התעופה אלכסנדר הגדול" (SKP), ועוד שדה תעופה באוחריד : "שדה התעופה סיינט פאול" )OHD(. יש בערך כ-150 טיסות בשבוע מערים אירופאיות שונות לסקופיה.
חוץ מהטיסות למקדוניה מישראל, בגיזרת חברות התעופה שהן "לואו-קוסט", סקופיה נגישה על ידי וויז-אייר, מלונדון )שדה התעופה לוטון(, ונציה (שדה"ת טרוויזו), דורטמונד, מילאנו (שדה"ת ברגמו), באזל, מינכן (שדה"ת ממינגן) , איינדהובן, מאלמו, גטבורג ושטוקהולם (שדה"ת סקאבסטה). מפריז (באוואייס), בריסל (צ'ארלרוי) ופרנקפורט (האן).
אפשרות נוספת שאתה אפשר להגיע למקדוניה, היא לטוס לסלוניקי (SKG) או סופיה (SOF) ולקחת משם מונית או אוטובוס. ישנם 5 אוטובוסים מהתחנה המרכזית של סופיה לסקופיה, בשעות 9:00, 12:00, 16:00, 17:00 ו- 00:00. שתי חברות האוטובוסים המפעילות שירות זה הן MATPU ו Kaleia, ושתיהן ממוקמות מחוץ למסוף האוטובוסים המרכזי. כרטיס בודד הוא כ 16 יורו )32 לב(. ישנם גם שירותי תחבורה ציבורית מסקופיה לסופיה במחירים די דומים ופירוט של שעות הטיסה חזרה הביתה.
בנוסף, אם אתם יוצרים קשר עם שירות המידע לתיירים של סופיה, הם יכולים בדרך כלל לקשר אותך עם חברת הסעה פרטית שיאספו אותך משדה התעופה בסופיה ויביאו אותך לסקופיה. המחירים נעים בטווח הרחב שבין 60 € ל 160 €. משא ומתן עם מוניות יכול להיות קצת טריקי יותר, אבל ייתכן שתוכל לקבל כך מחיר טוב יותר.
אם אתם טסים לסלוניקי, אפשר לנסוע באוטובוס ציבורי (24/7) בעלות של 50 EUR לתחנת הרכבת, ולתפוס רכבת משם )14 EUR לכל כיוון(.
באוטובוס
"יורובוס" Eurobus – הוא מפעיל אוטובוסים בינלאומי שבסיסו במקדוניה ומציע סיורים מדי יום בין אוסטריה, גרמניה, שוויץ, איטליה וסלובניה. המחיר הוא מ-60 € וניתן לקבל הנחת סטודנט. האתר של חברת האוטובוסים זמין בגרמנית – www.eurobus.com.mk
כמעט מדי יום יש תנועה של אוטובוסים מודרניים בין שוויץ, גרמניה, אוסטריה, איטליה, סלובניה, אשר עוצרים בערים הגדולות סקופיה, טאטובו ואוחריד.
פועלים גם קווי אוטובוס מסרביה, קוסובו, בולגריה, סלובניה, קרואטיה וטורקיה – לסקופיה. בנוסף, ישנם אוטובוסים, לפחות אלה המופעלים על ידי חברת "טיולי דריטי" Drity, נעים מבירת אלבניה טירנה לפרישטינה דרך סקופיה. אבל לא כדאי לצפות מהם שיעירו אותך או יעצרו אפילו בקירבת תחנת האוטובוס של סקופיה.
בסקופיה שני מסופי אוטובוסים. רוב האוטובוסים מגיעים לטרמינל החדש, אבל יש עדין גם כמה קוי שירות שמציעים את שירותיהם דרך הטרמינל הישן, שנמצא במרכז העיר. אם אתה צריך לשנות את המסופים, אתה צריך ללכת ברגל אל גשר האבן מעל וארדאר ולחצות את הגשר (כ -2.5 ק"מ) או לקחת מונית.
בשני המסופים, תהיה נתון לנידנודים בלתי פוסקים של נהגי מוניות, שינסו לשכנע אותך להשתמש בשירותיהם. עדיף להתעלם מהם, אלא אם יש לך יותר מדי כסף לבזבז. מחיר הנסיעה סביר שיהיה מופקע בכבדות, במיוחד לזרים, בעוד שהאוטובוסים זולים, נקיים ובטוחים.
מידע לתייר הישראלי:
שעון: מקדוניה מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת
ויזה ואשרת כניסה לישראלים המבקרים במקדוניה: אינם זקוקים לאשרה, השהייה היינה חופשית למשך 90 יום. חותמת מוטבעת בכניסה לגבולות המדינה.
נציגות מקדוניה בישראל
כתובת: שוהם 5-7, קומה 9, רמת גן
טלפון: 073-7154900
שעות פעילות: בימים ב-ה-08:30-16:30, ו-08:30-13:30
לישראל שגריר לא תושב במקדוניה
טלפון: 02-5303817
עונות מומלצות לביקור במקדוניה
העונה הטובה ביותר מבחינת מזג האוויר היא בין מאי לספטמבר.
שיא עונת התיירות במדינה היא מאמצע יולי לאמצע אוגוסט ( תקופת החופש הגדול בישראל) , כאשר המקדונים יוצאים לחופשה השנתית.
תגובות אחרונות באתר