קוסובו Kosovo הוא שטח במחלוקת באזור הבלקנים המרכזיים. לאחר סכסוך ארוך ואלים עם סרביה, קוסובו הכריזה על עצמאותה בפברואר 2008. מאז 2019, 101 מהמדינות החברות באו"ם מכירות בעצמאותה, והרפובליקה של קוסובו הפכה למדינה חברה בקרן המטבע הבינלאומית ובבנק העולמי, זאת למרות התנגדות מצד סרביה.
קוסובו היא רפובליקה חילונית מוסלמית, ברובה דוברת אלבנית, אבל יש גם מספר משמעותי של מיעוטים החיים בתוך גבולותיה, בעיקר סרבים. הצפון הרחוק של קוסובו, וכן שני אזורים קטנים אחרים, מאכלסים רוב סרבי ונמצאים תחת שליטה מקומית. ממערב, קוסובו גובלת באלבניה, עם מונטנגרו מצפון מערב, עם מקדוניה מדרום ובסרביה מצפון מזרח.
האוכלוסיה של קוסובו היא של כ-95% אלבנים, הקוראים לקוסובו בשם 'קוסובה' (Kosova) בלשון האלבנית. למרות שהשם הרשמי באנגלית, רפובליקת קוסובו, קיבל אישור מהרשויות דוברות האלבנית של קוסובו, המילה 'קוסובה' עדיין נמצאת בשימוש באנגלית של המקומיים. אנשים רבים בקוסובו דוברים אנגלית וגרמנית והם יהיו מוכנים לספר לכם את סיפוריהם בשמחה.
טיול בקוסובו – עוד מידע למטייל
השכרת רכב בקוסובו – המדריך המלא
אם אתם מעוניינים ביותר מאשר רק לראות את ההרים היפהפיים ואת השרידים העתיקים כאשר אתם בחופשה במדינה שכנה כמו מונטנגרו, קוסובו היא בהחלט מקום מתאים לטיול משפחתי באווירה שונה.
סיבות לטיול בקוסובו
ארבעה מתחמי כנסיות אורתודוקסיות סרביות שמסמלות את האנדרטאות הימי ביניימיות של קוסובו – שלושה מנזרים, בעיירות Gračanica, פץ' (Peja/Peć) ודצאני (Dečani), וכנסיית גבירתנו של לייביץ' (Church of Our Lady of Ljeviš) בעיר פריזרן (Prizren), נכללים כולם ברשימת אתרי מורשת עולם של ארגון אונסק"ו הנמצאים בסכנה. יש גם הרבה מאוד מונומנטים היסטוריים חשובים בכל האזור.
האירוח כפעולה מקודשת – בכל מקום מחוץ לערים בקוסובו, תתקבלו אל בתיהם של המקומיים והם יארחו אתכם בכבוד מלכים, חוויה יוצאת דופן עבור משפחות שמתכננות טיול בקוסובו עם הילדים.
אזורי טבע יפהפיים להליכות, עם פרחי בר מקסימים.
חיי הלילה ותרבות הקפה בפרישטינה (Prishtina), שאפשר למצוא בה את הבאז והטרנדיות שמאפיינים ערים צעירות באירופה.
לראות את האו"ם ואת הקהילה הבינלאומית בפעולה (או לא!) במקום כמו קוסובו זה דבר די מעניין.
בטיול בקוסובו תקבלו נקודת מבט ממקור ראשון על שש תרבויות שונות (האלבנים, הסרבים, בני הרומה (צוענים), האשקלים, הבוסנים והטורקים).
תוכלו להבין מה קורה כשממשלות מרשות לתעשייה לתפקד ללא תקנות איכות סביבה או זכויות רכוש מלאות.
הקוסובאים נוטים להיות מאוד ידידותיים כלפי בריטניה, ארה"ב ומדינות המערב בשל התמיכה שלהן בעצמאות קוסובו (לדוגמה, "שדרת ביל קלינטון" נבנתה בפרישטינה, וכן ציור קיר גדול שלו בצד אחד המבנים). למרות שמדובר במדינה מוסלמית, אין להם בעיה מיוחדת עם ישראל או ישראלים.
מזג אוויר בקוסובו
האקלים הוא קונטיננטלי, עם קייצים מאוד חמים, וחורפים קרים ומושלגים.
ערים בקוסובו
פרישטינה (באלבנית Prishtinë/Priština) – עיר הבירה של קוסובו, בעלת מרכז שוקק עם כמה מוזיאונים מעניינים ואנדרטאות. אתר מורשת עולם של מנזר Gračanica נמצא בכפר Eponymous מדרום מזרח לעיר.
Ferizaj (באלבנית: Ferizaji/Uroševac) – שם תמצאו אטרקציה תיירותית ידועה בקוסובו – כנסיה ומסגד מקומיים ממש צמודים זה לזה.
Gjakova (באלבנית Gjakovë/Đakovic) – אם כי היא ספגה הרבה נזקים במהלך המלחמה, העיר היום מתגאה בחיי הלילה הטובים ביותר בקוסובו עד היום, וכן בטיולים לאגמים הסמוכים. ה- çarişa (שוק) שופץ ושווה את הזמן הארוך שצריך כדי להגיע אליו.
גילאן (Gjilan) (באלבנית: Gjilani/Gnjilane) – עיר עם חיי לילה טובים בקיץ, קרובה למנזר Draganac.
קצ׳ניק (Kaçanik) (אלבנית: Kaçanik/Kačanik) – עיירה שלווה ושקטה, עם מצודה עתיקה.
מיטרוביקה (Mitrovica) (אלבנית: Mitrovicë/Kosovska Mitrovica) – עיירה המחולקת לצד הדרומי (באלבניה) והצד הצפוני (סרביה). הנהר המחלק את העיר הוא הקו הפוליטי והאתני המפריד של האזור.
פץ׳ (Peja) (אלבנית: Pejë/Peca) – עיירה בעלת מורשת עות׳מנית וסרבית-אורתודוקסית עשירה. אתר מורשת עולם של הפטריארכיה של פץ׳ (Patriarchate of Peć) ממוקמת בפרבריה המזרחיים של העיר, ואתר מורשת עולם נוסף, מנזר Visoki Dečani, ממוקם בעיירת האֶפּוֹנִים Deçan הנמצאת דרומית לפץ׳. יש הרבה מסלולי הליכה בהרים המקיפים המרהיבים. קניון רוגובה (Rugova Canyon) הקרוב הוא גם אחד האזורים המצויינים לטיול משפחות בקוסובו.
פריזרן (Prizren) (באלבנית: Prizreni/Prizren) – בירת האימפריה הסרבית במאה ה-14, זוהי העיר ההיסטורית ביותר בקוסובו, שמשקיפה עליה מצודה ימי ביניימית ענקית ומפוארת. אתר מורשת העולם, כנסיית גברתנו מלייוויש (Church of Our Lady of Ljeviš) נמצא בתוך העיר. יש גם רובע עות׳מני שמור היטב. זוהי עיירה שבה אפשר עדיין לשמוע את הטורקית בפי המקומיים. נמצא בה גם מתחם ליגת פריזרן (League of Prizren Complex). זה יכול להיות יעד מעניין מאוד עבור משפחות שמתכננות להגיע אל קוסובו עם ילדים ולמטייל בקוסובו בככל.
פודוג׳בו (Podujeve) (בסרבית: Подујево/Podujevo) – עיירה בצפון-מזרח קוסובו, קרוב לגבול האדמיניסטרטיבי של סרביה. מקיפים אותה כ-75 כפרים, מה שאומר שיש בה הרבה תנועת רכבים. כמו כן, חיי ערב שוקקים, הכוללים בתי קפה וברים שתמיד מלאים באנשים.
יעדים תיירותיים בקוסובו
ברצוביצ'ה (Brezovica) הוא כפר סרבי במחוז סטרפצה (Strpce municipality) בדרום קוסובו, קרוב לפארק הלאומי הרי שאר (Sharr Mountains National Park). זהו יעד חורף פופולרי בשל אתר הסקי שבו. זה יכול גם להיות מקום מעניין לבקר בו בקיץ, מאחר שיש בו מסלולי הליכה מצויינים ומבקרים יכולים ליהנות מיופיו של הפארק הלאומי וסביבתו, פריזרן (Prizren).
ברוד (Brod) (נקרא גם אלבה (Alba)) – אחד מכפרי ההרים היפהפיים ביותר בבלקנים (היו מודעים לכך שברוד המסומנת על המפה אינה הברוד שאליה מתייחסים, שנמצאת 45 ק"מ דרומית לפריזרן).
גדימה Gadime היא עיירה שנמצאת במרחק של כחצי שעה בלבד מפרישטינה ויש בה רשת נפלאה של מערות שאפשר לבקר בהן באמצעות סיור מודרך.
הר Gjeravica משקיף על קוסובו מגובה של 2656 מטרים, וממוקם בפארק לאומי הרי אקרוסד (Accursed mountains National Park).
האילה (Hajla) היא הפסגה הגבוהה ביותר ברוגובה (Rugova) ומקום טיפוס מלא בהמון אדרנלין
קולאשים (Kullas) הם בתי אבן מסורתיים שרואים רק בקוסובו ובצפון אלבניה. העיצוב שלהם מקורו בדרישות של קוד ה- kanun האלבני המסורתי לאירוח וכדי להיות ערוכים ל"נקמת דם", מנהג מסורתי המוביל לקרבות דמים בין משפחות. כמה מבתי האבן המגינים האלה נותרו שלמים, כולל בכפר Isniq (שבו אחד מהם משמש כמוזיאון) ובכפרים Junik ו- Dranoc (ליד פץ'), שם אפשר ללון בקולאש כזה.
מצודת נובו ברד (Novo Brdo Fortress) היא אתר ארכיאולוגי בקוסובו שבו נמצאים הריסות של טירה, ובקרבתה יש הזדמנויות הליכה טובות וכן אפשרויות לינה. במאי/יוני גבעת מצודת נובו ברדו מכוסה בפרחי בר. זהו יעד מומלץ לטיול בקוסובו עם ילדים.
המערה התיירותית 'היפהפיה הנרדמת' (Sleeping Beauty touristic Cave) ממוקמת 11 ק"מ צפונית לפץ' ונפתחה לראשונה ב-2016. זוהי המערה השנייה בגודלה באזור.
Velika Hoča (באלבנית Hoça e Madhe) – כפר ימי ביניימי יפהפה עם תרבות יין בת מאות שנים, ליד העיירה Orahovac. יש בכפר 12 מנזרים וכנסיות, יין וראקה מצויינים ואפשרות לינה, מה שאומר שקיימים מקומות לינה בארבעה בתים עתיקים ששוחזרו.
פארק הטבע דריני הלבן (White Drini natural Park) עם המעיין הלבן דריני ומפל המים הגדול ביותר לא רק בקוסובו, אלא גם באזור כולו.
אוטובוסים בקוסובו
הדרך הטובה ביותר לטייל בערים בקוסובו היא באוטובוסים. האוטובוסים יחסית זולים. מפרישטינה לפץ' המחיר למשל הוא 4 יורו. בתוך פרישטינה מחיר כרטיס אוטובוס הוא 0.40 יורו.
רכבות בקוסובו
מסילות הרכבת של קוסובו (Kosovske Zeleznice – Hekurudhat e Kosovës) מפעילות מספר קווי רכבות נוסעים, זאת יכולה להיוטת דרך נוחה לטייל אם אתם מגיעים אל קוסובו עם ילדים ולא מעוניינים לשכור רכב.
שפה בקוסובו
רוב תושבי קוסובו דוברי אלבנית. למרות שרבים (בעיקר בקרב האוכלוסייה המבוגרת) מבינים סרבית, אם תנסו לדבר איתם בסרבית, זה עלול להוביל לאינטראקציות לא נעימות מצד האוכלוסייה האלבנית ברובה. לעומת זאת, רוב האנשים בצפון קוסובו הם סרבים אתנים. בחלק הדרום מזרחי, העיירות Ranilug, Silovo, Štrpce, Kllokot, Parteš וכן מספר כפרים אחרים הסובבים את Gnjilane מכילים אוכלוסיות סרביות. אנגלית ורוסית הן שפות שניות נפוצות נוספות כאן. אנגלית וגרמנית הן שפות שמרבית האוכלוסיה יודעת, בעיקר האוכלוסייה הצעירה יותר. איטלקית היא גם שפה שהמקומיים משתמשים בה, אבל הרבה פחות מאנגלית וגרמנית.
המיעוט הטורקי דובר טורקית ואלבנית. טורקית גם שגורה בפי חלק מהאלבנים, בעיקר הדורות המבוגרים יותר.
אטרקציות בקוסובו
פץ' מוכרת כ"עיר התיירות" בקוסובו. היא נמצאת במערב קוסובו, בפתח קניון רוגובה (Rugova Gorge) וצמודה לפארק הלאומי Accursed. במשרדי התיירות שבמרכז העיר (הפתוחים כל השנה) או בכביש המוביל לרוגובה (פתוח בקיץ בלבד) אפשר להשיג מפות של האתרים ההיסטוריים ומידע על הכל, מענפי ספורט הרפתקניים בהרים הסמוכים ועד מקומות לינה שלווים, וכן על האטרקציות שבסביבה.
פרישטינה היא בירת קוסובו. מקומות שכדאי לבקר בהם בפרישטינה כוללים את הרובע הסמוך למוזיאון הלאומי קוסובה (National Museum of Kosova). בנוסף לביקור במוזיאון, המכיל המון חפצים ארכיאולוגיים, בשתי היציאות תוכלו להבחין במסגדים הישנים מתקופת האימפריה העות'מנית.
פריזרן היא העיר ההיסטורית ביותר בקוסובו, בירת האימפריה הסרבית במאה ה-14. יש בה דוגמאות יפהפיות של ארכיטקטורה סרבית ועות׳מנית מימי הביניים. תמצאו בפריזרן גם את הכנסיה האורתודוקסית הסרבית מהמאה ה-14, Our Lady of Ljeviš, הכלולה באתרי מורשת עולם.
אתר מורשת העולם הפטריארכיה של פץ׳ (Patriachate of Peć) שוכן 2 ק״מ מערבית למרכז פץ׳. זוהי הכנסייה האם של האורתודוקסיה הסרבית והוקמה במאה ה-12. זהו מנזר יפהפה המלא בציורי קיר מרהיבים.
אתר מורשת העולם מנזר Visoki Dečani הוא אחד המנזרים החשובים ביותר של הכנסייה הסרבית-אורתודוקסית. הוא מפורסם בשל הארכיטקטורה האלגנטית והמשונה שלו. כמנזר אורתודוקסי מהמאה ה-13, אפשר למצוא בו שילוב מוצלח של אלמנטים מערביים ומזרחיים במבנה כנסיות, היוצרים סגנון היברידי מסויים הנראה רק בטריטוריה הישנה של סרביה. המנזר מוכר בעיקר בשל ציורי הקיר האיכותיים מימי הביניים המקשטים את קירותיו. המנזר שוכן ליד פץ׳.
אתר מורשת העולם מנזר Gračanica הוא אחת הדוגמאות היפות ביותר של אדריכלות כנסייתית בסגנון הסרבי של ימי הביניים. המנזר נבנה על ידי המלך מילוטין בסגנון סרבו-ביזנטי. הוא ידוע בציורי הקיר שלו וכמנזר הסרבי הימי ביניימי היחיד השוכן בסביבה עירונית, עם בית ספר וארכיון. המנזר נמצא ליד פרישטינה.
Velika Hoča – כפר יפהפה שבתוכו נמצאות 13 כנסיות מימי הביניים, כפר בעל מסורת עתיקה של ייצור יינות.
מפל המים של נהר דריני (Waterfall Of The Drini River) – נמצא צפונית לפץ׳ מאחורי הכפר Berdynaj. בקיץ, זהו מקום פנטסטי והכביש המוביל לנהר פשוט מהמם. זהו כביש צר המשתרך לאורך הנהר באזור יפה מאוד של קוסובו, יעד מומלץ מאוד אם אתם מגיעים אל קוסובו עם ילדים.
קניון רוגובה (The Rugova Gorge). קניון רוגובה שוכן גם הוא צפונית מערבית לפץ׳ ואפשר למצוא אותו אם נוסעים לאורך הכביש המוביל לפטריארכיה של פץ׳ (Peć Patriarchy) אחרי שעוברים שותו. הקניון בעל קירות מאוד תלולים שיכולים להגיע לפעמים לגובה של 300 מ׳.
הבזאר הישן של גז׳קובה (The GjakovaOld Bazaar). מרכז קניות מאוד עתיק ויפהפה מהמאה ה-17. הוא נשרף במלחמה בשנת 1999 ונבנה מחדש. במרכז הבזאר נמצא מסגד ישן שנבנה במאה ה-15.
גשר מיטרוביקה (The MitrovicaBridge). סמל מעניין לחלוקה בין אנשים בקוסובו. הגשר הוא הקו המפריד בין הסרבים לאלבנים במיטרוביקה. כמעט תמיד זה בטוח לגשת לגשר ולהסתכל עליו, אם כי החיילים הצרפתים ששומרים עליו לא תמיד ירשו לכם לחצות אם המצב הפוליטי גרוע מהממוצע (והמצב לא כ״כ טוב בדרך כלל).
רובע הצוענים (בני רומה) (mahalla) בגילאן (Gjilan). גילאן שוכנת דרומית מזרחית לפרישטינה.
מרכז הסקי Brezovica – תשתית ישנה אבל מדרונות נהדרים למתעניינים בחופשת סקי בקוסובו, שוכן בדרום קוסובו
נובו ברדו (Novo Brdo) (במסמכים לטינים, רשומה כ- Novaberd, Novus Mons או Novamonte, ובמסמכי הכורים הסקסונים כ- Nyeuberghe) הוזכרה במסמכים היסטוריים כבר ב-1326. נובו ברדו הייתה מטרופוליס באותו זמן, עם מצודה ימי ביניימית ענקית שנבנתה על ראש קונוס הר געש לא פעיל, שאפשר לבקר בה היום, ואזורי מגורים פרוסים סביבה. בחומה החיצונית של המצודה, אפשר לראות צלב גדול הבנוי אל תוך האבנים. הטירה מתוארכת לימי האימפריה הביזנטית.
אולפיאנה (Ulpiana) – אחת הערים העתיקות ביותר בחבל הבלקן, במרחק של רק כ-20-30 דקות מפרישטינה בדרך לגילאן (Gjilan). העיר נבנתה מחדש על ידי הקיסר יוסטיניאנוס הראשון.
מפלי מירושה (Mirusha Waterfalls) על נהר אפונימוס (eponymous river).
מה לעשות בקוסובו
לבקר בבית קפה בפרישטינה, לשתות מקיאטו ולצפות בעוברים ושבים – זהו "ספורט לאומי" בקוסובו וכדאי גם לתיירים לנסות אותו. אם אתם מחפשים חוויה יותר אקטיבית, הנה כמה רעיונות:
טיולים רגליים בקוסובו
כמעט 11% מהטריטוריה של קוסובו מוגנת במעמד של פארק לאומי. באירופה, קוסובו שנייה רק לאיסלנד מהבחינה הזו.
הרי שאר (Sharr Mountains) הם רכס הרים הנמצא בדרום קוסובו, כאן נמצא גם הפארק הלאומי של הרי שאר (Sharr Mountain National Park) ואתר הסקי ברזוביצ'ה (Brezovica). האזור מאוד פופולרי בחודשי החורף כיעד סקי בקוסובו, אבל יש לו גם הרבה מה להציע בקיץ, בעיקר לאוהבי הליכות מסלולים ושוחרי טבע שרוצים לגלות את השבילים, הפסגות, האגמים הקטנים והיערות. העובדה שהאזור מבודד עוזרת למטייל ליהנות מאווירה שלווה ושקטה.
שביל הבלקנים (Balkans Trail) ייקח אתכם דרך 3 מדינות – קוסובו, מונטנגרו ואלבניה. השביל באורך 192 ק״מ ואפשר להתחיל אותו בכל אחת מהמדינות. אפשר להשלים את 10 המקטעים שלו ב-10-13 ימים – אבל זה לא פשוט בכלל אם אתם מגיעים אל קוסובו עם הילדים.
קוסובו מלאה במגוון מאוד מרשים של הרים שאפשר לבקר בהם באופן עצמאי, אם דרך מועדוני אלפים/טרקים או מדריכים בקוסובו:
חברת OUTDOOR KOSOVO היא החברה המובילה בתחום ומארגנת את כל הסידורים הנדרשים.
Rugova Guide – חברה המציעה סיורי טרק והרפתקאות ברוגובה וטיפוס הרים דרך VIA FERRATA. החברה ממוקמת בעיירה המערבית של פץ׳. השירותים שלהם הם באנגלית או אלבנית. אפשר להזמין סיורים שונים איתם והעלות היא 15 יורו ומעלה. מספרי הטלפון להזמנה הם+377 44 746 001 ו- +386 49 110 450 (VIBER), הם דוברי אנגלית. המחיר פר אדם הוא בד״כ 15 יורו, כולל תחבורה, אם כי זה תלוי גם במרחק מההר. הם הבעלים של בקתות עץ ברוגובה ומציעים אמצעי לינה לטווח ארוך.
Klubi Alpin Prishtina – אחד ממועדוני הטרקים בקוסובו הותיקים ביותר, עם כמה מדריכים בעלי רישיון בינלאומי כמדריכי הרים, עזרה ראשונה וכו. הם מארגנים לפחות טיול רגלי אחד בשבוע (בד״כ בימי ראשון), שפתוח לציבור. טלפון: +377 44 312 744. כל מה שצריך לעשות זה להזמין מקום. הם דוברי אנגלית והמחיר לאדם הוא בד״כ 10 יורו, שכוללים תחבורה, אבל המחיר גם תלוי במרחק מההר.
Balkan Natural Adventure – אחת החברות המובילות בהיצע שלה של סיורי הרפתקאה בקוסובו. החברה מבוססת בעיירה פץ׳ uמציעה שירותים באנגלית ואלבנית. אפשר להזמין סיורים שונים איתם והעלות היא מ-15 יורו ומעלה. מלבד סיורי יום, החברה מארגנת גם סיורים ארוכים יותר עם לינה. טלפון: 00 386 49 66 11 05
Hiking njeri – בד״כ מארגנים סיור רגלי ציבורי אחד אחת לשבוע, בד״כ בסופי שבוע. המידע הוא באלבנית ובאנגלית. אפשר להזמין איתם בטלפון 049 248 716 (viber) או בטלפון 045 834 141. המחיר לאדם הוא בד״כ 10 יורו, אם כי זה תלוי גם במרחק מההר.
טיפוס הרים בקוסובו
מסלול האומגות (זיפליין) Marimangat – בפץ׳, קרוב לקניון רוגובה. מציעים סיורי טרק מודרכים, טיפוס סלעים וטיפוס הרים ב-Via Ferrata, הראשון מסוגו בקוסובו – נבנה יחד עם המועדון האלפי Alpine Club בטרנטו, איטליה. טלפון ליצירת קשר: +386 49 661 105
Klubi Alpin Dardania – היא קבוצה של אוהדי טיפוס צוקים שבנוסף לארגון הרפתקאות טיפוס צוקים מבלים הרבה מזמנם הפרטי בבניית שבילי טיפוס, כולל מסלול במפלי מירושה (Mirusha Waterfalls) היפהפיים. אפשר לקבל פרטים אצל Menton בטלפון 044/153-093. המחיר לאדם הוא בד״כ כ-6 יורו, לא כולל תחבורה.
קניות בקוסובו
קוסובו משתמשת ביורו כמטבע היחיד שלה, כמו מדינות אירופה. הדינר הסרבי הוא המטבע הרשמי של 4 מועצות מקומיות צפוניות הנמצאות בשליטת סרביה ואפשר להשתמש בדינר סרבי כאלטרנטיבה ליורו במובלעות שבהן חי רוב סרבי, כמו ב- Gracanica וב- Strpce. משרדי המרת מטבע נמצאים כמעט בכל מקום.
מסעדות בקוסובו
המסעדות הטובות ביותר בקוסובו נמצאות בכפרים הסמוכים לערים הגדולות. אלה נוטות להגיש את המנות הבשריות הטובות ביותר ואת מנות פירות הים הטובות ביותר. טרוטה, דג בס וסלמון מאוד פופולריים ושומרים על טריותם בבריכות של המסעדות. הם מוגשים כמעט תמיד מטוגנים. המחירים די ממוצעים ונחשבים זולים יחסית להרבה מדינות אירופאיות אחרות.
תמצאו הרבה בורקס נהדר (ממולאים בגבינה, בשר או תרד). נסו את משקה היוגורט הנקרא Ayran – משקה מעולה. תמצאו גם המון קבבים ואוכל אחר בסגנון טורקי. כל עוד אתם באיזור האלבני, תוכלו גם לנסות את המטבח האלבני. פלי (Fli) הוא סוג מאפה טעים מאוד שדומה לפאי ועשוי משכבות של בצק קרפ, אפשר למצוא אותו במסעדות מסורתיות שונות.
במאפיות, תוכלו ליהנות מלחם פנטסטי במחיר של פחות מיורו. בסופרים תמצאו מגוון רחב של מצרכי מזון מערביים.
ביטחון בקוסובו
הימנעו מדיבור רב מדי על נושאים פוליטיים כשאתם מבקרים בקוסובו. יחד עם זאת, שאלו כמה שאלות שאתם רוצים במידה הנכונה. הקוסובאים פתוחים מאוד לגבי השנאה ההדדית שלהם וישמחו לדבר על כך. אל תתנו לפוליטיקה לעצור אתכם מלהגיע לאזור. עם למעלה מ-10 אלף אנשים החברים בכוחות שמירת השלום של נאט״ו וכוח משטרתי בינלאומי גדול, אתם בטוחים כמעט מכל דבר והסיכוי לקונפליקט גדול מאוד נמוך תחת פיקוח בינלאומי כל כך כבד.
אין הרבה סכנות פיזיות או כמות מדאיגה של פשע שצריך לדאוג לגביה בזמן חופשה בקוסובו. התושבים – גם האלבנים וגם הסרבים – מאוד ידידותיים וחמים כלפי תיירים. קוסובו היא מדינה שרגילה לארח כמויות אדירות של זרים מכל העולם. מאז סוף המלחמה, יתר מ-200 אלף עובדים בינלאומיים הגיעו כדי לסייע ולבנות מחדש את המדינה.
רמת השחיתות נמוכה במיוחד הודות לפיקוח של המשטרה הבילנאומית EULEX, מה שאומר שזו אחת המדינות היחידות במזרח אירופה שבה כמעט ולא שומעים על בעיות של שוחד. מצב הפשע המאורגן הוא סיפור אחר לגמרי – אבל אין שום קשר לתיירים.
השתמשו אך ורק במוניות רשומות כי הן גובות מחיר קבוע ולא תצטרכו להתמודד עם תרמיות. מלבד זאת, לא בטוח לנסוע במוניות שאינן רשומות, אבל מה שבטוח הוא שהם תמיד ינסו לרמות אתכם אם אתם משתמשים במונה, כך שאם אתם חייבים להשתמש במוניות לא מורשית, ודאו שאתם מסכימים על מחיר לפני הנסיעה כדי לא להתמודד עם בעיית המונה.
אף כל פי שהומוסקסואליות אינה בלתי חוקית, זה דבר שלא מקובל בקוסובו. הומופוביה היא בעייה מסויימת והתושבים לא ממש מתייחסים בכבוד לזוגות להט"בים. אין חשש ל]פגיעה פיזית – אלא אם כן מציגים חיבה ומגע פיזי ברבים.
כלבי ההרים של שאר
כמו באזורי כפר ובאזורים ההרריים באזור (מקדוניה, מונטנגרו, אלבניה), אתם עשויים להיתקל באחד מכלבי השמירה של הרי שאר המגן על עדר כבשים או על שטח של מישהו. אפשר לזהות את כלבי ההרים מאחר שהם הרבה יותר גדולים מהכלבים המשוטטים הסטנדרטיים, יש להם פרווה אפורה או שחורה ומראה של זאב. כלבי הרי שאר מאוד אינטליגנטים וטובים מאוד בתפקידם ככלבי שמירה. אם אתם מבחינים בהם בלוווית הבעלים שלהם, דעו שהם בד״כ מאוד ידידותיים. אבל אם הם ללא הבעלים, הם יכולים להיות מאוד טריטוריאליים. ככלל, אם אתם רואים כלב נובח, פשוט שמרו על מרחק גדול ולכו מסביב לדבר שהכלב מנסה להגן עליו, אם זה בית או עדר כבשים.
מוקשים
כמו ברוב אזור הבלקן, השימוש במוקשים היה כבד מאוד במהלך מלחמות האזרחים ביוגוסלביה. למרות שמוקשים היוו בעייה גדולה במדינה בארבע השנים הראשונות שלאחר המלחמה, היום נדיר מאוד למצוא אותם. רוב המקומות החשודים מצויינים בפירוש במדריכי תיירות מקומיים (בעיקר, באזור הכפרי של מרכז קוסובו ובאזור הגבול בין קוסובו לאלבניה).
היציאה להליכות רגליות וקמפינג באיזורי התיירות בקוסובו הן פעילויות בטוחות. פשוט שאלו קודם כדי לוודא שאתם לא מגיעים לאזור חשוד. רוב אזורי הטרק והקמפינג הם באזורים שבהם המלחמה לא התרחשה, כמו הרי שאר (Sharr mountains), שכוללים אתר קמפינג ואתר סקי.
כַּווַּת כְּנִיסָה (מכסי ביוב)
יש תופעה בקוסובו של גניבת כוות כניסה (המיכסים של פתחי ביוב) כדי למכור לסוחרי מתכות, וכדאי להיות ערים לסכנת נפילה פוטנציאלית. זה לא מקור לדאגה ברחובות העיר הסואנים, אבל הליכה של אפילו כמה קילומטרים מחוץ לאזור הדאונטאון של פרישטינה יכולה להיות מסוכנת, בעיקר אם טתם מגיעים אל קוסובו עם ילדים ומטיילים בדשא הגבוה שליד הכבישים או המדרכות. התושבים המקומיים משתמשים בערימה קטנה של מקלות ואבנים כדי לכסות את חורי הביוב הפתוחים, וצריך להיזהר לא לדרוך גם על אל – הם אינם יציבים אלא משמשים רק לאזהרה וסימון. אם אתם מגיעים אל קוסובו עם הילדים שימו לב להזהיר אותם היטב שעליהם להסתכל לאן הם הולכים.
עצוב מאוד שהסיבה הראשונה ללמה להגיע זה בגלל 4 כנסיות – עבודה זרה !!
אפילו למסגדים תכנסו אבל כנסיה זה בורות מוחלטת.
בואו נתעורר