אם אתם מתכננים את הטיול של החיים בתאילנד בזמן הקרוב, סביר להניח שהראש שלכם עסוק במחשבות על מקדשים מרשימים, חופי ים מהממים, אוכל נפלא ואקזוטי, אתרי טבע קסומים ומסיבות שלא מהעולם הזה. אכן מדובר במדינה שיש לה הרבה מה להציע, אך יש בה גם סכנות שאנחנו פחות מכירים מהחיים השגרתיים שלנו כאן בארץ. שם, שלא כמו פה, צריך להיזהר מאוד מחרקים ומזיקים מסוימים, ואם לא תכירו אותם אתם תסכנו את עצמכם בנשיכה או עקיצה כואבים, שבמקרה הטוב יפגעו ברמת ההנאה שלכם מהטיול, ובמקרה הרע יסתכמו בבית חולים או אפילו במוות. לכן כדאי מאוד שתעברו על הרשימה הבאה, תכירו את החרקים המסוכנים ביותר בתאילנד ותלמדו כיצד להתגונן מפניהם.
- הנדל הסיני אדום-הראש
את הנדלים הענקיים של תאינלד תוכלו למצוא הן בסביבה עירונית והן ביערות, כשהחרקים העצומים האלה נוטים לחדור לתוך בתים במיוחד בעונות שבהן יש גשמים כבדים. מדובר ביצור תוקפני שעלול לעקוץ, ואמנם העקיצה לא תהרוג אתכם (בדרך כלל), אך היא בהחלט תגרום לכאב איום ונורא. יש עוד הרבה יצורים ארסיים בתאילנד, אבל בנדלים – על אף גודלם הענק שמגיע לכ-40 ס"מ – קשה לעיתים להבחין, מה שהופך אותם למסוכנים עוד יותר. בין הנדלים המסוכנים ניתן למנות את הנדל הסיני אדום-הראש (Scolopendra subspinipes) שמסתתר בעיקר במקומות לחים ומומלץ מאוד להימנע ממנו. העקיצה שלו מזכירה הכשת נחש, וכבר היו מקרי מוות בעבר שנבעו מכך, אולם רק בקרב ילדים.
- יתוש אדס
ליתושים אמנם אין עקיצה כואבת במיוחד, אך אל תתנו לאלו שאתם מכירים מהארץ לגרום לכם לחשוב שמדובר במזיקים טורדניים בלבד. בתאילנד החרקים המעופפים האלה עלולים להעביר מחלות מסוכנות, ביניהן קדחת דנגי, אותה מעבירים יתושים מהסוג אדס (Aedes aegypti). המחלה הזו הורגת אלפי אנשים מדי שנה בתאילנד, והנה עובדת טריוויה מפתיעה: מחלות שמועברות על ידי יתושים הורגות יותר אנשים ברחבי העולם מאשר אסונות טבע מדי שנה. אז קחו את זה לתשומת לבכם ודאגו להרחיק מכם יתושים עד כמה שרק ניתן.
- צרעת ענק אסייתית
כאן בארץ אנחנו מכירים קרובה של הצרעה הזו – הצרעה המזרחית, שידועה גם בשם "דבור". אך בת הדודה שלה, צרעת ענק אסייתית (Vespa mandarinia), נחשבת למין הצרעה הגדולה ביותר בעולם, והיא הרבה יותר מסוכנת ממנה. היא גם תוקפנית הרבה יותר, כשהצרעות האלה יכולות לתקוף סתם כך וללא שום התגרות מצדכם, והעקיצה שלהן יכולה לגרום להלם אנפילקטי (זיהומי), אי ספיקת כליות ואפילו דום לב ומוות. ברחבי אסיה מתים מעקיצות שכאלה מאות אנשים מדי שנה.
- צרעת נייר
בתוך משפחת צרעות הנייר נכנסים סוגים רבים של צרעות, ובמבט מקרוב תוכלו לראות שהן כלל לא נראות כמו צרעות רגילות, אלא יותר כמו נמלים גדולות עם כנפיים ועוקץ ענק בקצה האחורי שלהן. הצרעות האלה מתעופפות בכל מיני מקומות בתאילנד ונראות קצת אבודות, כשהן בסך הכול מחפשות אחר מזון, והן אינן תוקפניות במיוחד. עם זאת, אם תעשו דבר מה שיפר את שלוותן או שיגרום להן להרגיש שעליהן להגן על עצמן, הן בהחלט יעקצו אתכם. הכאב אינו חמור מדי, אך בהחלט לא נעים, ואם אתם אלרגיים לארס של דבורים אתם תסבלו מתופעות לא נעימות ואף מסוכנות גם עקב עקיצה כזו.
- עלוקות
בכל מקום שבו יש מים, בין אם זה ים ובין אם אגם, עליכם לחשוד שתמצאו שם עלוקות. היצורים האלה אוהבים בעיקר מים עומדים עם צמחייה, וברגע שבו הם מרגישים שחדר משהו למים הם מיד שוחים לכיוונו. ברגע שבו העלוקות יבואו במגע עם העור שלכם, הם ייצמדו אליכם, יחפרו בעור עזרת שיניהם הקטנטנות והחדות ויתחילו ימצצו את דמכם – תהליך שהוא כמובן כואב מאוד. העלוקות יכולות גם להעביר מחלות, אז אם אתם נמצאים ליד מקור מים זכרו להיזהר מעלוקות – זה לא יהיה תסריט לסיפור מצחיק לספר לחבר'ה.
- חיפושית קצרחפית
את הקצרחפית (Staphylinidae) די קל לזהות – גופה ארוך ויש לה כנפיים קטנטנות מאוד שלא מכסות אפילו את כל פלג גופה העליון. היא נפוצה מאוד בתאילנד, ועל אף שהיא לא נושכת או עוקצת, כשהיא באה במגע עם העור היא עלולה לגרום לגירויים כואבים מאוד ולשלפוחיות. יתכן שייקח לכם 24 שעות לפני שבכלל תשימו לב לכאב ולאדמומיות, ומה שהכי גרוע זה שהשלפוחיות יכולות להתפשט לכל רחבי הגוף. אם הפריחה מגיעה לעיניים או לאיברי המין זה עלול להיות בעיה חמורה, ותצטרכו לטפל בה בהקדם. אז היזהרו מחרקים שעלולים לנחות עליכם והעדיפו ללכת עם בגדים ארוכים אם אתם רואים כאלה חיפושיות בסביבה.
- פרוונית שחורה תאילנדית (טרנטולה)
יש הרבה סוגים של עכבישים בתאילנד, אך לא כולם מסוכנים – אפילו אם הם נראים כאלה. לעומתם יש כמה שבהחלט מסוכנים, אך תמצאו אותם בעיקר ביערות. אחת המסוכנות ביותר היא הפרוונית השחורה התאילנדית (Cyriopagopus albostriatus). על אף שהיא סוג של טרנטולה, הארס שלה קטלני הרבה יותר מזה של סוגים אחרים של טרנטולות, והיא גם תוקפנית מאוד, לכן מומלץ להיזהר ממנה. אף על פי הסכנה, רבים בתאילנד מגדלים אותה כחיית מחמד, אך כמובן שלא מומלץ לנסות את זה בעצמכם.
- נמלים אדומות
אל תתנו לגודלן של הנמלים האדומות הקטנטנות האלה להטעות אתכם – הן מסוכנות מאוד, ועקיצתן גורמת להופעת שלפוחיות על העור. תמצאו אותן בעיקר בשטחי דשא, ואם תעשו פיקניק איפשהו במקום שבו יש נמלים אדומות, תוכלו להיות בטוחים שהאוכל שתביאו זה לא הדבר היחידי שיעניין אותן. הן תוקפניות וטריטוריאליות מאוד, והן יעשו כל שביכולתן כדי לסלק פולשים מסביבתן. משמעות הדבר היא שתוך דקות ספורות יהיו לכם המוני נמלים על הרגליים, ויחד איתן גם עקיצות וצריבות, אז כדאי להיזהר
- עקרב קטלן דו-גוני
הכירו את העקרב שנוגד את כל מה שחשבתם על עקרבים – לא רק הצהובים ארסיים, אלא גם העקרב הקטלן הדו-גוני (Androctonus bicolor) השחרחר, שאותו אפשר למצוא אפילו כאן בארצנו הקטנה. כמו הנדלים, גם העקרב הזה יכול להימצא בכל רחבי תאילנד, ועל אף שבדרך כלל העקיצה שלו יוצרת תגובה שדומה לזו של עקיצת צרעה או דבורה, יש אנשים שמפתחים אליה תופעות אלרגיות קשות שעלולות אף להוביל למוות. העקרבים האלה מאוד אוהבים את חוף הים בתאילנד, והם נוטים להסתתר מתחת לבגדים או מגבות שאנשים משאירים על החוף, לכן מומלץ מאוד לבדוק אותם היטב לפני שאתם מתלבשים או מתנגבים.
- זחלים שעירים
תמצאו המון כאלה בתאילנד, וחלקם מסוכנים יותר מאשר אחרים, אך כדאי שלא לנסות ללטף אותם – זה כלל וכלל לא מומלץ. יש למשל זחלים עם קוצים שבולטים מגופם ושעלולים להחדיר לעורכם חומרים שגורמים לגירויים, ואם החומרים האלה יבואו במגע עם העיניים שלכם, תהיו חייבים לקבל עזרה רפואית. אל תיקחו את הנושא הזה בקלות ראש – הארס של היצורים האלה יכול לחסל בקלות בעלי חיים מסוימים.
המאמר באדיבות לידור יעקובי מחברת המדביר שמציל
אני אוהב בננות